Category Archives: Architecture

Space and Light Platinum House is a residence in Tokyo, Japan

 Space and Light Platinum House is a residence in Tokyo, Japan

Platinum House is a residence in Tokyo, Japan designed by Atelier Spinoza. The narrow shape of the lot meant they needed to design up, but the interior doesn’t just showcase that main goal: maximizing vertical space. The architects were able to achieve an interior that feels spacious by letting natural light flood every single room of the three-story building.

There’s not a single part of the home that feels dark or closed off. In fact it doesn’t even feel horizontally narrow. The first floor abuts a small triangular courtyard and light comes in the floor to ceiling window and glass patio door. And, though most of the courtyard is covered by the second floor deck — the open grating lets light cascade in nonetheless. On the second floor, the floor-to-ceiling patio door and a skylight on one side both allow light to bound in. The central staircase is open so there no hallway walls close off the light. (Only simple white handrails mirror the geometry of the split floor layout.) And, the wood ceilings and interior windows make it seem as spacious and wondrous to look up as it is to look down.

Office Space in Amsterdam Converted Into Industrial-Style Family Home

Living room - Amsterdam office space conversion

Design studio TANK transformed a conventional office space in Amsterdam, Netherlands, into a complete family home. Salvaging most of the materials found on site, the designers creatively incorporated them in the livings spaces throughout the apartment.

To create this industrial-style family home, the first step was to uncover the building’s original walls — exposing the raw brick and wood-framed doorways. The emerging design scheme focuses on the variety of textures as showcased in the main living area with a wood-feature wall (made from 150-year-old German pine boards discovered on site) juxtaposed with white plaster and exposed brick.

Living spaces - Amsterdam office space conversion

The living room, kitchen and dining area are organized in an open floor plan and connect to the long narrow hallway lined with bookcases. At the end of the corridor, you’ll find the master bedroom complete with a minimalist-style bathroom. The children’s rooms incorporate bright colors and continue the play with textures featured in the unique wooden storage cabinet. [Photography by Teo Krijgsman]

Kitchen - Amsterdam office space conversion

hanging chair - Amsterdam office space conversion

Dining room - Amsterdam office space conversion

Chalkboard door and child - Amsterdam office space conversion

Living room fireplace - Amsterdam office space conversion

Hallway with bookshelves - Amsterdam office space conversion

Corridor with bookcases - Amsterdam office space conversion

Indoor hanging swing with child - Amsterdam office space conversion

Mirrored bedroom closets - Amsterdam office space conversion

Bedroom - Amsterdam office space conversion

Bathroom - Amsterdam office space conversion

Kids' room - Amsterdam office space conversion

Kids' room with mobile - Amsterdam office space conversion

Kids' room with mobile - Amsterdam office space conversion

Before and after shot - Amsterdam office space conversion