Industrial Apartment in Zurich Gets a Fresh, Contemporary Update

architecture industrial home

Architect Daniele Claudio Taddei took on the challenge of “bringing into this century” a 1980’s industrial apartment located in Zurich. With various changes implemented throughout, the industrial-style residence now unveils a fresh, contemporary look. Traditional Victorian Terrace Apartment in London Gets a Modern Makeover

The layout of the apartment is relatively simple, with the open-plan living spaces on the main level and the bedroom and bathroom upstairs. Exposed wooden beams, metal framing and massive concrete pillars retain the industrial character of the apartment. The black frames around the glazing inspired the project’s name, A Touch of Chanel, because of its nod to classic Chanel suits.

industrial home (2)

Glass was used extensively (take note of the transparent flooring on the second level) to let in natural light. “The stairs were replaced and the existing wood floor was treated with colored pigments,” the architects explained. “The kitchen was extended with a stainless steel counter top and to keep the open feel of the large space, the bathroom was imagined in the shape of a glass box”.

industrial home (3)

industrial home (1)

modern apartment design

industrial home (7)

industrial home (8)

industrial home (9)

industrial home (4)

 

 

 

 

 

 

Contemporary Penthouse in Kiev Exhibits Original Arch Roofing

Kitchen and living room - Kiev contemporary penthouse

Ukraine-based Alex Obraztsov completed the design of a contemporary penthouse in Kiev’s city center. The concept behind the High Lounge project— “Life is wisely thrifty: all new things are made of old ones”— is inspired by a poem belonging to Russian writer Konstantin Forfanov.

Discovered on site, the original arch roofing system was exposed and adds function to the space — aside from extending the living areas, it works as a space divider as well. The steel beam structures complement the plywood panels for a bold, modern look. The newly added terrace has ample space for outdoor relaxation with breathtaking views of the city.

Living room with brick wall - Kiev contemporary penthouse

The living room’s dark color palette of gray and black is accented by bold colorful artworks from modern Ukrainian and Japanese painters Oksana Masj and Valerij Startsevand Kenzo Takada. The striking white lacquered kitchen and bathroom further add to the contemporary style of this penthouse. Large windows let in ample natural light during the day, while at night the soft, built-in lighting creates a warm, intimate ambiance. [Photography courtesy of Alex Obraztsov]

Kitchen with arch roof - Kiev contemporary penthouse

Living room with artwork - Kiev contemporary penthouse

Living room - Kiev contemporary penthouse

Bedroom with arch roof - Kiev contemporary penthouse

Bathroom with arch roof - Kiev contemporary penthouse

Outdoor terrace at night - Kiev contemporary penthouse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Space and Light Platinum House is a residence in Tokyo, Japan

 Space and Light Platinum House is a residence in Tokyo, Japan

Platinum House is a residence in Tokyo, Japan designed by Atelier Spinoza. The narrow shape of the lot meant they needed to design up, but the interior doesn’t just showcase that main goal: maximizing vertical space. The architects were able to achieve an interior that feels spacious by letting natural light flood every single room of the three-story building.

There’s not a single part of the home that feels dark or closed off. In fact it doesn’t even feel horizontally narrow. The first floor abuts a small triangular courtyard and light comes in the floor to ceiling window and glass patio door. And, though most of the courtyard is covered by the second floor deck — the open grating lets light cascade in nonetheless. On the second floor, the floor-to-ceiling patio door and a skylight on one side both allow light to bound in. The central staircase is open so there no hallway walls close off the light. (Only simple white handrails mirror the geometry of the split floor layout.) And, the wood ceilings and interior windows make it seem as spacious and wondrous to look up as it is to look down.